Laji: Pikkusirkku!

Heimo: Sirkut (Emberizidae) Lahko: Varpuslinnut (Passeriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 13-14 cm Paino: Noin 15g Parimäärä: 5 000-10000

Tuntomerkit: Päässä tumman, valkean ja punaruskean värin vuorottelua. Paljon samannäköisellä pohjansirkulla ei ole päässä punaruskeaa.

Ääni: Laulu on soinnukasta ja pingoittunutta. Se tuo mieleen lähinnä pajusikun. Pikkusirkku käyttää kutsu- ja varoitusaanena terävää tiksutusta, jota on ”mahdoton” tunnistaa pohjansirkun, kultasirkun ja laulurastaan tiksutuksista.

Elinympäristö ja pesintä: Matalapuisen rämesuon ja vesistön laitaman lintu. Valoisalla elinpiirillä kasvaa vaivaiskoivua, mäntyä, koivua ja pajua. Pesä on maassa varpujen suojassa.

Muutto ja levinneisyys: Muutto Lounais-Aasiaan tapahtuu syyskuussa ja paluu toukokuun lopussa ja kesäkuun alkupuolella. Muuttajia tapaa pesimäalueen ulkopuolella erittäin harvoin. Pesimäalueella voi joku yksilö piipahtaa kostealla pihamaalla pohjansirkun tavoin. Pikkusirkku pesii idässä Kuhmo-Saariselän välillä. Pesimäalue ulottuu kuitenkin Rovaniemi-Sodankylän korkeudella länsirajalle saakka.