Laji: Pikkusieppo!

Uhanalaisuusluokka: Silmälläpidettävä laji.

Tuntomerkit: Koiraan tunnus on punainen kurkku. Punarinnalla punainen alue on paljon laajempi. Molemmilla sukupuolilla, myös nuorilla on pyrstöntyvellä valkeat laikut sekä valkea silmärengas. Pikkusieppo sieppailee kätevästi lentäviä hyönteisiä. Se kohauttelee ja värisyttää pyrstöään. Sitä erittäin vaikea havaita, koska lintu on pienikokoinen ja viettää aikaansa tiheän metsän latvuksissa.

Ääni: Laulun tuntee siitä, että säe alkaa ”hily’ laanellä ja vaimenee loppua kohti. ”Hily” lääniä lintu voi päästää muulloinkin. Rätinä ja sirahdus kuuluvat myös sen äänivalikoimiin.

Elinympäristö ja pesintä: Ikivanhan, hoitamattoman, pökkeloisen ja hämyisen havumetsän lintu. Joskus se asuttaa rehevän vanhan lehtimetsän. Pesänsä se rakentaa useimmiten lahopokkelon rungon sivulla olevaan koloon tai pökkelon nokkaan.

Muutto ja levinneisyys: Pikkusieppo lentää syyskuussa talveksi Aasian eteläosaan ja uuden suven koittaessa touko-kesäkuussa palaa huomaamattomasti takaisin. Se on meillä huomaamaton, koska se on hyvin vähälukuinen laji. Pikkusieppo pesii Vaasa. Kajaani linjan eteläpuolella. Pohjoisemmat havainnot ovat hyvin harvinaisia.

Mukava tietää: Nykymetsätalous ”kurittaa” pikkusieppoja ikimetsien säälimättömillä hakkuilla.