Laji: Pikkulepinkäinen!

Paino: 25-35 g Parimäärä: 50 000-80 000

Tuntomerkit: Koiraan erikoistuntomerkki on punaruskea selkä ja mustavalkea pyrstö. Koiraalla on musta ja naaraalla ruskea ”rosvonaamari”. Naaraan tunnuksia ovat myös suomukuviollinen puku, pitkä pyrstö ja paksu heikosti väkäinen nokka. Tähystelee saalista avoimelta oksalta tai kepiltä. Huomattuaan saaliseläimen syöksähtää äkkiä sen kimppuun. Soidinlentona on nopea ja hurjasti mutkitteleva matkalento.

Ääni: Varsinaiset reviirin hallussapitoäänet ovat voimakkaita ja omaperäisen käheitä ”äyskytyksiä” ja ”rääkätyksiä”. Välillä se laulaa hyvin hiljaista, kitisevää visertelyä, johon se voi nitoa paljon matkintaääniä. Varoitus karheaa ’kähähtelyä”.

Elinympäristö ja pesintä: Esiintyy valoisilla pensaikkomailla sekä risukkoisilla hakkuuaukeilla, joilla on pystyssä törröttäviä seipäitä ja keppejä. Pesä on maassa risujen suojassa.

Muutto ja levinneisyys: Pikkulepinkäiset alkavat siirtyä elokuussa Afrikan itä- ja eteläosan savannien hyönteisapajille. Toukokuun paluumuuton aikana koiraille on tyypillistä asettua muuttomatkansa lomassa ns. valereviireille. Päivän tai pari ne viettävät alueella hiljaa laulellen. Sitten ne poistuvat etsimään parempia pesimäpiirejä. Lai pesiin. Rovaniemen korkeudelle saakka.