Laji: Pikkukuovi!

Pituus: 40-46 cm Siipiväli: 75-90 cm Parimäärä: 40 000-80 000

Tuntomerkit: Kuovia havaittavasti pienempi. Kuovista sen erottaa myös päälaen mustien juovien avulla sekä nokasta, joka on lyhyempi ja taipuu alas vasta läheltä kärkeä. Käyttäytyminen on kuovimaista. Soidinlento ei ole kuovimaisen syväaaltoista.

Ääni: Tavallisin lentoaani on tasapaksu hykättävä liplatus. Soidinäänet ovat aluksi hyvin hiljaisia pitkiä ”kuoo” huutoja. Ääni muuttuu jossain vaiheessa ”pilinäksi”, kuten kuovilla.

Elinympäristö ja pesintä: Avosoiden sekä harvapuisten soiden lintu. Pikkukuovi tykkää kelopuisista ja vähävarpuisista soista. Pesii joskus pellollakin. Pesä vaatimaton, vain pieni avoin kuoppa maassa.

Muutto ja levinneisyys: Muuttaa elokuussa Länsi-Afrikkaan. Kevätmuutto on myöhäinen, se käynnistyy kunnolla vasta toukokuun alkupuolella. Taivas muuttuukin silloin ’liplattavaksi hykätykseksi”. Muuton ollessa parhaimmillaan niitä voi tavata kaikkialla. Erityisen paljoni pikkukuoveja voi nähdä Suomenlahden rantamilla ja kaakkoisessa sisämaassa, kun Venäjälle pesimään matkaavat linnut ovat ohittamassa maatamme. Syksyllä muutto on huomaamattomampi. Pikkukuovi muuttaa myös pieninä auroina. Se pesii noin Vaasa Joensuu linjan pohjoispuolella, kuitenkin puuttuu Vaasa Raahe rannikkoalueelta.