Laji: Pikkukiljukotka!

Alaryhmä: Kotkat Heimo: Haukat ja kotkat (Accipitridae) Lahko: Haukat ja kotkat (Accipitriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 60-65 cm Siipiväli: 140-160 cm

Tuntomerkit: Kiljukotkasta erottaminen vaatii hyviä havainto-olosuhteita ja kokemusta. Pää, niska ja siipien yläpinnan etureuna on kellertävän ruosteenruskea. Siiven alapinnan etureuna on puolestaan ruskea. Värit rajoittuvat kohtalaisen hyvin omiksi alueiksi tummia siipisulkia ja selkää vasten. Yläperässä on U-muotoinen valkea laikku, joka kiljukotkalta puuttuu tai on vain vähäinen täplä. Siiven etureunalla on hieman keskivaiheelta kärkeen päin selvä valkea pisama sekä ylä- että alapinnalla. Nuoren ja esiaikuisen tuntee niskan kellanruskeasta laikusta sekä vain yhdestä siiven yläpinnan valkoisesta täplärivistä. Täplärivi näkyy myös linnun istuessa.

Ääni: Meillä vierailleet linnut ovat olleet varsin äänettömiä.

Esiintyminen: Kevään ja syksyn harvinainen, mutta jokavuotinen vierailija maassamme. Pikkukiliukotkia on nähty lentelemässä lähinnä etelärannikon tuntumassa erilaisten kosteikkojen yläpuolella. Meitä lähimpänä olevat pesimäalueet ovat Virossa.