Laji: Pikku-uikku!

Pituus: 25-29 cm Paino: 150-200 g Parimäärä: 5-20

Tuntomerkit: Pikku palleroisen paras värituntomerkki ovat punaiset posket Kellertävä laikku nokan pielessä näkyy ainakin kiikarilla. Talvipukuisen linnun posket ovat vaaleanrusehtavat. Lennossa kiinnittyy huomio yksivärisiin siipiin, jollaisia ei ole muilla uikuilla. Pikku-uikku on aivan käsittämättömän taitava piilottelija.

Ääni: Kasvillisuuden seasta kuuluva nopea pipittävä liverrys paljastaa keväällä ja alkukesällä pikku-uikun olemassaolon.

Elinympäristö ja pesintä: Rehevimpien järvien, lampien jäteallikoiden ja merenlahtien pesimälintu. Laji suosii kasvirikkaita vesiä, mutta ei pesi mielellään korkeissa ja tiheissä ruovikoissa. Pesä on vesikasvijätteistä kyhätty lautta kasvuston suojassa.

Muutto ja levinneisyys: Pikku-uikku ”katoaa” juuri ennen talven tuloa Länsi- ja Etelä-Eurooppaan. Joitakin voi jäädä meille talven yli pysyviin sulapaikkoihin. Linnut palaavat heti vesien avauduttua. Parhaiten pikku-uikkuja näkee muuttoaikoina, jolloin ne pakostakin joutuvat olemaan avovesillä. Pesii varmimmin Helsinki-Imatra välisellä rannikkokaistaleella.

Mukava tietää: Eurooppalainen uudistulokas. Pikku-uikku alkoi yleistyä maassamme noin 30 vuotta sitten.