Laji: Piisami!

Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Ruumis 25-40 cm, häntä 20-30 cm Paino: 0,5-1,7 kg

Tuntomerkit: Piisami on yleisväriltään ruskea ja hyvin iso varsinainen myyrä. Kiiltävien peitinkarvojen alla on tiuha, harmahtava pohjavilla. Häntä sivulta litistynyt.

Elinympäristö ja levinneisyys: Se viihtyy rehevillä rannoilla ja saattaa tuhota laajojakin vesikasvustoja. Pohjois-Amerikasta tuotu siirtoistukas on levinnyt äärimpiä tunturipaljakoita lukuun ottamatta kaikkialle Suomeen.

Lisääntyminen: Naaras synnyttää kesäkauden aikana tavallisimmin 1-2 pesuetta, joissa poikasmäärä vaihtelee 2-8. Poikaspesä on useimmiten vesirajasta maan sisälle kaivetussa onkalossa.

Jäljet ja jätökset: Tassunjälkiä voi näkyä rantamudassa, toisinaan talvisella hangellakin. Vesirajan ruokailupaikoilla läjittäin tähteeksi jääneitä kasvinosia tai simpukankuoria. Matalissa rantavesissä talvipesät näkyvät pinnan yläpuolisina kekoina.

Mukava tietää: Piisami istutettiin Suomen vesistöihin arvokkaan turkin toivossa. Vielä nykyisinkin maassamme pyydystetään vuosittain 150 000 – 250 000 piisamia. Alkuseudulla Pohjois-Amerikassa lajia on metsästetty myös lihan vuoksi ja markkinoitu nälkäisille ostajille suokaniinin nimellä.