Laji: Piikkikampela!

Heimo: Vasensilmäkampelat (Bothidae) Lahko: Kampelakalat (Pleuronectiformes) Luokka: Luukalat (Osteichthyes) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Yleensä 25-40 cm Paino: Normaalisti 0,5-2 kg, maksimissaan 5 kg.

Tuntomerkit: Melkein pyöreä verrattuna pitkulaisempaan kampelaan. Suomuttomassa ihossa paljon luukyhmyjä koko ’selän alueella. Suu suuri. Suurin osa vasenkylkisiä. Piikkikampela on vähän isompi kuin kampela.

Elinympäristö ja levinneisyys: Isommat oleskelee syvemmällä kuin pienet, ei kuitenkaan paljon syvemmällä kuin 40 metriä. Vähälukuisempi kuin kampela. Suomessa esiintyy koko Suomenlahdessa ja Pohjanlahdessa Perämeren eteläosaan saakka.

Lisääntyminen: Kutee alkukesästä. Suolaisemmassa vedessä mati on kelluvaa, mutta meillä se vajoaa pohjaan, mikä huonontaa lisääntymistulosta. Kuoriutuessaan poikanen on kuin ’normaali kala’, mutta se käy läpi muodonvaihdoksen ja tulee kampelan näköiseksi. Aivan pieniä piikkikampelan poikasia ei ole mieltä löydetty, pienimmät ovat hiekkarannoilta löytyneitä parin sentin mittaisia kampeloita.

Mukava tietää: Erinomainen ruokakala, mutta harvalukuisuutensa takia merkityksetön.