Laji: Piekana!

Heimo: (Accipitridae) Lahko: Haukat ja kotkat (Accipitriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 50-60 cm Siipiväli: 125-160 cm Parimäärä: 1 000-2500

Tuntomerkit: Lentävän piekanan siiventaipeessa näkyy musta laikku ja pyrstön tyvi on valkea. Pyrstön yläpinnan valkea väri vilahtaa kirkkaana linnun kaarrellessa. Tervanmustassa vatsassa on vähän valkokirjailua. Nuorista linnuista useimmat ovat vaaleapaisia. Saalistava piekana lekuttelee joskus paikallaan.

Ääni: Pesältä kantautuu väräjävä ”pieeee” -huuto. Lintu ääntelee myös soidinaikana samalla tavalla, mutta rauhallisemmin.

Elinympäristö ja pesintä: Tunturilapin kalliopahdoilla ja metsalapin havumetsissä pesivä haukka. Piekana saalistaa avoimilla mailla. Pesä on petäjässä tai jyrkänteen kalliohyllyllä.

Muutto ja levinneisyys: Syysmuutto tapahtuu syys-lokakuussa Kaakkois- ja Keski-Eurooppaan. Paluumuutto huhti-toukokuussa. Piekana on muuttomatkoilla tuttu näky myös pesimä alueen eteläpuolella. Se pesii metsä- ja tunturilapissa. Hyvinä myyrävuosina eteläisimmät pesinnät on tavattu n. Oulu-Kajaani linjalla.