Laji: Peukaloinen!

Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 10-11 cm Paino: 7-11 g Parimäärä: 20 000-50 000

Tuntomerkit: Peukaloista ei sekoita muihin lintulajeihimme pystyssä sojottavan pyrstön vuoksi. Lintu liikkuu näppärästi maassa ja risukossa. Usein se vilahtaakin rytökasan suojassa kuin myyrä. Laulaa ryteikön päällä tai puun latvanipukassa.

Ääni: Laulu on kaunissävelinen, voimakas ja nopearytminen. Parhaiten sen tuntee haltioituneen innostuneesta nopeasta rytmistä. Hermostuneena peukaloinen alkaa rätistä tai näppäillä.

Elinympäristö ja pesintä: Peukaloinen viihtyy ryteikkoisissä ja rehevissä sekametsissä, joiden pohjalla on paljon kaatuneita puita. Se elää myös avomaalla tuulenkaatojen, kantojen, juurakoiden ja risukoiden sekamelskassa. Pallomainen pesä on matalalla juurakkoläjässä, risukossa tai kaatuneen puunjuurakon kätkössä.

Muutto ja levinneisyys: Peukaloinen talvehtii Keski-ja Etelä-Euroopassa. Syysmuutto tapahtuu syys-lokakuussa, paluumuutto huhtikuussa. Muuttavia peukaloisia voi tavata rehevän pihanurkan rytökasan piiloista tai vaikkapa lautakasan alta. Yhtenäistä pesintää esiintyy etelästä n. Oulun korkeudelle saakka ja sitä pohjoisempana siellä täällä aina tunturilappia myöten.