Laji: Pensastasku!

Lahko: Varpuslinnut (Passeriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 13 cm Paino: 14-19 g Parimäärä: 300 000-400 000

Tuntomerkit: Pieni koko, punaruskea kurkku ja rinta sekä leveä valkea silmäkulmajuova ovat parhaita tuntomerkkejä. Vaikka lintu istuu usein varsin näkyvillä paikoilla, se on vaikeasti havaittava, pienen koon ja hyvän suojavärin vuoksi.

Ääni: Monen muun lintulajin tavoin ääni on sen paras tuntomerkki. Kireän rahisteleva laulu muistuttaa hieman kivitaskua. Varoituksen tuntee siitä, että ”taksutuksen” edessä on punatulkkumainen vihellys. Kivitaskulla se on korkea vinkaisu.

Elinympäristö ja pesintä: Pensoittuneet pakettipellot, koivupusikoita kasvavat hakkuuaukeat sekä pensoittuneet avosoiden laitamat ovat sen tavallisimpia elinpiirejä. Heinien suojaama pesä on maassa, mättään kupeessa.

Muutto ja levinneisyys: Talvehtii Luoteis-Afrikassa. Syysmuutto syyslokakuussa ja paluumuutto toukokuussa. Muuttavia pensastaskuja näkee useammin syksyllä kuin kevätkesällä. Tällöin niitä voi tavoittaa samanlaisista ympäristöistä kuin pesimäaikaan. Pesii lähes koko maassa, pohjoisimman Lapin tunturialueita lukuun ottamatta.