Laji: Peltosirkku!

Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 16-17 cm Paino: Noin 25 g Parimäärä: 150 000-200 000

Tuntomerkit: Punertava nokka, vaalea silmärengas, punaruskea vatsa ja kellertävä viik sijuova ovat lajin erikoistuntomerkkejä. Laulelee mielellään näkyvästi pellon yksinäisessä puussa, aidantolpalla, langalla tai juurakkokasan päällä.

Ääni: Surumielinen kaunis laulunsäe on loppuosaltaan lavertava. Varoitus ja muut äänet tuntee töksähtävän lyhyistä, mutta soinnukkaista vihellyksistä. Joskus nitoo kaksi eri sävelkorkuista aihetta yhteen ja näin kutsuäänestä tulee kaksiosainen.

Elinympäristö ja pesintä: Kelpuuttaa elinpiirikseen laajahkot peltoaukeat. Laji on mieltynyt pellon poikki kulkeviin puukujanteisiin. Pellolla törröttävä puu tai puurykelmä riittää hyvin reviirin keskipisteeksi. Karjanlaidunpellot aidantolppineen ovat myös peltosirkun mieleen. Pesä on usein pelto-ojan penkalla kasvavan pajupensaan juurella tai pellonlaita metsässä risukon suojassa.

Muutto ja levinneisyys: Suurin osa poistuu meiltä elokuussa Länsi-Afrikkaan. Palaa jälleen pesimään toukokuussa. Muuttomatkalla linnut liikkuvat aika huomaamattomasti. Vain tarkkasilmäisimmät tekevät niistä havaintoja.