Laji: Peippo!

Lahko: Varpuslinnut (Passeriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 11 cm Paino: 6-9 g Parimäärä: 2 000-5 000

Tuntomerkit: Siivessä näkyy heikko vaalea raita kuten lapinuunilinnulla, Jalat ovat tummat, lapinuunilinnulla ne ovat vaaleat. Luonnossa lajiparia on vaikea erottaa toisistaan pelkän näköhavainnon perusteella.

Aäni: Laulu on melko helppo tuntea takeltelevan tyylin perusteella. Luonnossamme ei esiinny toista samankaltaista laulajaa. Kutsuääni on hieman västäräkkimäinen ”sili” tai yksitavuisena ”sip”.

Elinympäristö ja pesintä: Vanhat rehevät rinnekuusikot, joissa kasvaa jonkin verran lehtipuita ovat idänuunilinnulle parhaita pesimäpiirejä. Sellaiset paikat lintu valtaa ensimmäisenä. Silloin kun kanta on runsas kelpaavat myös karummat kuusikot. Pesä on maassa ja eikä sitä ole pajulinnun tavoin vuorattu höyhenillä.

Muutto ja levinneisyys: Talvialueet ovat Aasian eteläosissa. Poismuutto sinne tapahtuu heinä- elokuussa ja paluu kesäkuussa. Muuttavia idänuunilintuja voi tavoittaa rehevistä metsistä hieman västäräkkimäisen kutsuäänen perusteella. Levinneisyys on erikoinen Kuusamo-Turku linjan itäpuolella ja siellä täällä länsirannikolla.