Heimo: Särkikalat (Cyprinidae) Lahko: Karppikalat (Cypriniformes) Luokka: Luukalat (Osteichthyes) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Normaalisti 15-30 cm, maksimissaan 40 cm.
Tuntomerkit: Alle kiloinen ja yleensä alle 35 senttinen korkea särkikala. Silmä suuri, halkaisija isompi kuin silmän etäisyys kuonosta. Lahnan silmä on suhteellisesti pienempi. Vatsapuolen evissä vähän tiilen punaista.
Elinympäristö ja levinneisyys: Elää monenlaisissa järvissä, vaikka suosiikin ravinteikkuutta. Liikkuu matalilla ja runsaskasvisilla alueilla. Levinneisyysalue Suomessa on rannikko Perämerta lukuun ottamatta sekä sisävedet Oulujärvestä etelään.
Lisääntyminen: Kutu alkukesällä ruovikkoon. Poikaset muiden särkikalojen jälkeläisten seassa ruovikossa.
Mukava tietää: Ei taloudellista merkitystä. Eri särkikalat risteytyvät keskenään, ja osa jälkeläisistä on lisääntymiskykyisiä. Risteymän ominaisuudet ovat vanhempien sekoitus. Särkikalalajit pysyvät yleensä toisistaan erillään kutupaikan ja kutuajan suhteen. Tästä huolimatta ainakin seuraavia risteymiä on tavattu: Särkilahna, sorvapasuri, särkisulkava, turpasalakka, sorvavimpa ja särkivimpa.