Laji: Pajusirkku!

Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata)

Pituus: 15 cm Koiras Paino: Noin 20 g

Parimäärä: 200 000-400 000

Tuntomerkit: Koiraan tunnistaa parhaiten mustan pään valkeasta viiksijuovasta sekä valkeasta kaularenkaasta. Naaraan tuntomerkkejä ovat tummanruskea poski ja musta kurkku tai kurkun sivut. Pajusirkku pyrähtelee ja hyppii pensaikossa rauhattomasti. Luonteeltaan se on aika piilotteleva. Koiras laulaa näkyvästi puun tai pensaan latvaosassa.

Ääni: Laulu on hokevan änkyttävää ja yksitoikkoista. Tavallisin kutsuääni, se kuuluu myös linnun lentäessä, on haikea ”tsiyy”.

Elinympäristö ja pesintä: Pajusirkku on kosteiden pensaikkomaiden lintu. Se viihtyy hyvin vesistöjen rantamilla. Pesä on maassa kuloheinien tai varpujen suojassa.

Naaras

Muutto ja levinneisyys: Lajin talvenviettopaikat löytyvät Välimeren maista. Vasta syys-lokakuussa linnut poistuvat ja palaavat pesimaan huhti-ja toukokuussa. Jotkut voivat talvehtia etelärannikon ruovikoissa. Muuttomatkoilla pajusirkut pysähtyvät lepäilemaan erilaisille kosteikoille. Usein lintuja voi tulla tupsahtaa ruokailemaan kostealle, vaharuohoiselle pihamaalle. Niiden tyypilliset kutsuäänet paljastavat muuttajat.