Tuntomerkit: Täplikäs höyhenpuku erottaa selvästi muista varislinnuista. Lennossa näkyy ”itähakilla” kauniisti leveä valkea pyrstönkärki. ”Lännenhakilla” se on vastaavasti kapea ja vähemmän huomiotaherättävä. Lisäksi nimirodun erottaa paksummasta nokasta. Maastossa näiden määrittäminen on joskus hankalaa.
Aani Raa’an karmaiseva rääyntä-sarja kuulutetaan usein puun latvanipukasta. Ääni voi muistuttaa kaukaa kuultuna närhen rääkäisyiltä. Nau unta äänet ovat myös vihlovan voimakkaita. Välillä se voi päästää naakkamaisia kja-huutoja.
Elinympäristö ja pesintä: Kuusimetsien salamyhkäinen asukas. Pesiäkseen nimirotu vaatii kuusikon tuntumaan pähkinälehtoja ja pähkinäsatoa. Itäinen alalaji voi jäädä pesimään keväällä hyvin harvinaisena Suomen kuusikoihin. Molemmilla risupesä on usein pienessä kuusessa.
Muutto ja levinneisyys: Nimirodun yksilöt ovat meillä lounaisrannikon paikkalintuja. Silloin tällöin itäinen alalaji vaeltaa syksyisin Siperian sembramänniköistä lähes koko maahan. Pihojen ja puistojen sembramännyn kävyt saavat silloin lähtönsä mustanokan taiteillessa niistä siemenet. ”Hakista” voi tulla myös hauska lintulautavieras.
Mukava tietää: Lintulaudan antimista ”hakille” kelpaa sembramännyn siemenet, tali, marjat ja eräät kukkakasvien siemenet.