Laji: Nuolihaukka!

Tuntomerkit: Voimakkaan ”rosvonaamarin” vuoksi muistuttaa muuttohaukkaa. Muuttohaukkaan verrattunamutta nuolihaukan siivet ovat suhteiltaan pitemmät ja kapeammat. Punakat ”housut” ovat hyvä erikoistuntomerkki, mutta niiden erottaminen ilman kiikaria on usein mahdotonta.

Ääni: Lajin tuntee suruvoittoisista ”piipittävistä ja kirahtelevista kitinöistä”. Poikaspesällä nuolihaukka varoittaa ahkerasti voimakkaalla ”piukutuksella”.

Elinympäristö ja pesintä: Saalistelee kaikilla avomailla, mutta on varmimmin tavoitettavissa joltain lintujärveltä. Joskus nuolihaukka ilmaantuu salamana pihapiirin ylle pääskysjahtiin. Pesä on usein vanhassa variksenpesässä salskeassa männikössä, lähellä avomaata.

Muutto ja levinneisyys: Elokuussa se suuntaa matkansa trooppisen Afrikan pensas- ja puistosavanneille. Muuttomatkalaisia näkee yksittäin lentää vipottavan määrätietoisesti taivaalla. Muuttavia yksilöitä voi nähdä myös saalistelemassa lähellä pellon tai vesistön pintaa. Palaa takaisin toukokuussa. Pesii n. Rovaniemen korkeudelle saakka.

Mukava tietää: Taantumisen vuoksi joutunut uhanalaisuusluokassaan silmälläpidettävien luetteloon. Vähenemisen syyksi on otaksuttu ympäristömyrkkyjä.