Laji: Nummikirvinen!

Heimo: Västäräkit (Motacillidae) Lahko: Varpuslinnut (Passeriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 17 cm Paino: 25-30 g

Tuntomerkit: Vaalein ja viiruttomin kirvisemme. Sen yleisväri on vaalean hiekanruskea. Linnun tuntee myös isohkosta koosta ja kävelystä, joka on västäräkkimäisen kaunista pyrstönkeikuttelua. Ripeästi, pitkä pyrstö viuhkana ja ruumis vaakasuorassa se syöksähtää piipertäen karkuunlähtevän hyönteisen perään. Matkalento on aaltoilevaa. Sen havaitseminen taivaalta hyvin vaikeaa.

Ääni: Soidinlento on aaltoilevaa matkalentoa. Sen aikana lintu toistuvasti ääntelee keltavästäräkkimäistä kaksiosaista ”sivallusta”. Tavallisin ääni on silloin tällöin toistuva varpusmainen ”sirputus”. Ei ääninäytettä.

Esiintyminen: Hiekkaisilla rantaniityillä ja kanervanummilla esiintyvä jokavuotinen vierailija. Toukokuussa saapuu maahamme muutamia koiraita, joista osa valloittaa itselleen reviirin. Pesinnän toteaminen on kuitenkin vaikeaa linnun suuren liikkuvuuden, hyvän suojavärin ja piilottelevan elintavan vuoksi. Pesintä on todettu meillä vain muutaman kerran. Myöhäisimmät havainnot linnuista tehdään yleensä elo-syyskuussa.