Laji: Nokkakala

Näbbgädda (Belone belone)

Heimo: Nokkakalat (Belonidae) Lahko: Hopeakylkikalat (Atheriniformes) Luokka: Luukalat (Osteichthyes) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Isot 60-80 cm, maksimissaan alle 100 cm.

Tuntomerkit: Maksimissaan metrin normaalisti vähän yli puolimetrinen hoikka, vihertävä ja hopeakylkinen kala. Nokka eli leuat pitkät ja teräväkärkiset sekä terävähampaiset. Ruumiinmuodoltaan sopeutunut ulappaveden petokalaksi. Oma tyyppinsä Suomen kaloissa.

Elinympäristö ja levinneisyys: Elää ulappavesien ylemmissä vesikerroksissa. Suomen aluevesiltä tätä merikalaa tavataan säännöllisesti, yleinen se ei meillä ole. Pohjoisimmat löydöt Kokkolan tienoolla. Useimmiten se on jäänyt pyydyksiin Lounais- ja länsiosissa.

Lisääntyminen: Kutee kesän alussa rannikkovesiin, mätimunissa rihmamaisia lisäkkeitä, jolla ne tarttuvat kasveihin ja muuhun eteen sattuvaan. Lähimmät kutupaikat sijaitsevat Viron länsirannikolla ja Ruotsissa Gotlannin korkeudella. Suomen pienimmät, Hankoniemeltä löydetyt poikaset ovat olleet tuuman mittaisia.

Mukava tietää: Ei pyydetä ammattimaisesti, mutta uistimiin, verkkoihin tai rysiin jääneitä on ollut myynnissä ainakin Helsingin torilla.