Laji: Niittysuohaukka!

Alaryhmä: Suohaukat Heimo: Haukat ja kotkat (Accipitridae) Lahko: Haukat ja kotkat (Accipitriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 43-47 cm Siipiväli: 105-120 cm

Tuntomerkit: Aro-sini- ja niittysuohaukan tunnistamisessa on ollut aina ongelmia. Koiraan oppii tunnistamaan maastossa hyvissä olosuhteissa kuka tahansa siiven mustien raitojen avulla. Niittysuohaukkakoiraalla raitoja on siiven alapuolella kaksi ja yläpuolella yksi. Naaras on maasto oloissa kuin aro- ja sinisuohaukka. Hyvissä oloissa voi erottaa että, niittysuohaukkanaaraalta puuttuu aro- ja sinisuohaukan vaalea ”kaulaketju”. Yläperän valkea laikku on pienempi, siivet ovat kapeammat ja suipommat sekä lento on sirompaa ja keveämpaa kuin sinisuohaukkanaaraalla.

Ääni: Meillä nähtyjen lintujen ääniä on päästy kuulemaan harvoin. Äänet ovat sinisuohaukkamaisia nakutussarjoja.

Esiintyminen: Niittysuohaukasta tehdään maassamme noin 5-30 havaintoa vuosittain. Lintuja on nähty lähinnä touko-kesäkuun vaihteessa. Syksyllä, elo-syyskuussa niitä on tavattu harvemmin. Niittysuohaukka suosii laajoja rantaniittyjä, ruovikoita ja viljelysmaita sekä niiden yhdistelmiä. Todennäköisesti laji pesii Suomessa.