Laji: Niittykirvinen!

Lahko: Varpuslinnut (Passeriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 14-15 cm Paino: 16-21 g Parimäärä: 1-1,5 milj.

Tuntomerkit: Vaikeasti erotettavissa metsä- ja luotokirvisestä. Etenkin metsäkirvisestä se ei poikkea juuri lainkaan. Varmin ero on niittykirvisen pitkä takavarpaan kynsi sekä pomppiva lentotyyli. Lähtee laululentoon useimmiten puusta tai muuta maastoa korkeammalta paikalta.

Aani: Tunnistamisessa on lähes aina turvauduttava ääneen. Niittykirvisen laulu on hyvin hento. Säe alkaa tyypillisesti vit-vit-vit |-toistelulla ja loppuu häipyvään fyy-fyy-vii-vii-vil -ääniin. Hento ”list-itit” -lentoaanisarja on varma ja helppo tuntomerkki.

Elinympäristö ja pesintä: Kosteiden niittyjen, soiden, luotojen ja tunturipaljakoiden pesimälintu. Pesä maassa mättäällä, varpujen ja heinien suojassa.

Muutto ja levinneisyys: Talven hiljaiselon niittykirvinen viettää Keski- ja Etelä-Euroopassa. Sinne se suuntaa matkansa syys-lokakuussa ja palaa takaisin huhti-toukokuussa. Muuttomatkoilla, sekä kevaalla että syksyllä, hyvin tavallinen laji sänkipelloilla ja soilla. Pesii koko maassa.