Laji: Nieriä!

Heimo: Lohet (Salmonidae) Lahko: Lohikalat (Lalmoniformes) Luokka: Luukalat (Osteichthyes) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Nopeakasvuiset ns. isonieriät yleensä 30-70 cm, pienet 15-30 cm Paino: 0,3-3 kg. Maksimipaino noin 10 kg

Tuntomerkit: Solakka ja sulavalinjainen lohikala, isona ruumis tanakoituu. Nieriässä eli raudussa on siellä täällä punaista väriä. Tuntomerkeistä parhain ovat pilkut, jotka ovat vaaleita tummalla pohjalla sekä vatsaevien valkea etureuna. Lohella ja taimenella pilkut ovat tummia.

Elinympäristö ja levinneisyys: Vaatii kylmää vettä. Elää järvissä syvänteissä, talvella vähän matalammassa. Pieniä lisääntyviä nieriöitä on myös Lapin puroissa. Nieriöitä on Suomessa pohjoisimmassa Lapissa, Enontekiöllä ja Utsjoella sekä Vuoksen vesistössä.

Lisääntyminen: Kutee pareittain syys-marraskuussa järvien rantavesissä ja karikoilla. Jonkin verran myös virtaavaan veteen.

Mukava tietää: Ei suuri, mutta ravintoloiden herkkuruoka pohjoisessa Virkistyskalastajien haluttu saalis, mutta kannat monin paikoin pienentyneet. Alamitta Vuoksen vesistössä 40 cm. Nieriästä on käytetty myös nimeä rautu tai joskus harhaanjohtavasti purotaimen.