Laji: Naurulokki!

Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 34-38 cm Siipiväli: 100-110 cm Paino: 200-350 g Parimäärä: 80 000-120 000

Tuntomerkit: Päässä on mustanruskea ”huppu”. Pikkulokilla huppu on syvemmällä päässä ja se on pikimusta. Lennossa naurulokilla näkyy siiven etureuna valkeana ja takareuna kapealti mustana. Nuorella linnulla on selkä aluksi ruskea ja pään hupun värit kovasti puutteellisia.

Ääni: Karkeat, kirkuvat äänet ovat varmasti ainakin kaikille kaupunkilaisille tuttuja. Voimakkaat omatyyliset kirkuvat rähinät ilmoittavat varmasti, mistä lajista on kysymys.

Elinympäristö ja pesintä: Tyypillisimmät pesimäpaikat ovat jätevesilammikot, runsaskasvuiset, rehevät ja matalat lahdet ja saaret Naurulokki voi pesiä myös esim. rimpisuolla tai karulla kalliosaarella. Pesä on avoimesti maassa, mutta paikkaan on useimmiten erittäin vaikea päästä.

Muutto ja levinneisyys: Naurulokki vetäytyy syys-lokakuussa talveksi Länsi-Eurooppaan. Palaa hutikuussa. Keväällä laji on hyvin näkyvä ja kuuluva. Syysmuuttoaika on huomaamaton. Naurulokki pesii yhtenäisesti noin Sodankylän korkeudelle asti. Pohjoisempana sitä on vain tietyissä paikoin, ”käsivarresta” puuttuu kokonaan.