Laji: Nahkiainen!

Heimo: Nahkiaiset (Petromyzonidae) Lahko: Nahkiaiskalat (Petromyzoniformes) Luokka: Ympyräsuiset (Cephalaspidimorphi) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus:25-35 cm, enintään 45 cm

Tuntomerkit: Pitkänomaisessa ja kiemurtelevassa ruumiissa on eviä vain takaselässä. Pyöreä suu. Väri kellertävän harmaa ja selkä tummempi kuin vatsapuoli.

Elinympäristö ja levinneisyys: Elää koko merialueellamme, nousee jokiin kutemaan. Järvinahkiaisia elää Vuoksen vesistössä, Näsijärvessä ja Päijänteessä.

Lisääntyminen: Nousee syksyisin, poikkeuksellisesti myös keväisin jokiin kutemaan. Toukat elävät joessa keskimäärin 5 vuotta, muodonvaihdoksen jälkeen aikuiset ovat meressä keskimäärin 2 vuotta. Kutevat vain kerran.

Mukava tietää: Kutunousulla olevia nahkiaisia pyydetään joista rysillä ja merroilla. Nahkiaisen ekologinen rotu ns. järvinahkiainen elää järvissä ja nousee sieltä jokin kutemaan. Tämä on vastaavanlainen erikoisuus kuin järvilohella ja järvitaimenella. Lisäksi merialueeltamme on saatu noin 20 merinahkiaista. Tämä laji on etupäässä Atlantin pohjoisosan asukki. Tänne eksyneet merinahkiaiset ovat olleet kutuikäisiä, 55-90 senttisiä lieroja.