Laji: Mustapäätasku!

(Saxicola maura) Itäinen alalaji

Heimo: Rastaat (Turdidae) Lahko: Varpuslinnut (Passeriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 12-13 cm Paino: 14-19 g

Tuntomerkit: Koiraan kokomusta pää on hyvä tuntomerkki. Itäiset koiraat ovat heikommin rinnasta punertavia ja niillä on laajalti valkeaa kaulan sivuilla. Naaraat ja nuoret muistuttavat pensastaskunaaraita, mutta niiltä puuttuu silmäkulmajuova. Itäisen rodun naaraalla on vaalea kurkkuja Manner-Euroopan linnulla tumma. Mustapaalasku laulaa mielellään korkeammalla paikalla kuin pensastasku.

Ääni: Laulu vaikeasti erotettavissa pensas- ja kivitaskusta. Siinä on nopea rytmi ja lyhyt säe. Varoitusääni on myös hyvin samanlainen kuin kivi- ja pensastaskulla.

Esiintyminen: Vuotuinen harvalukuinen kesäajan vierailija matalapensaisilla avomailla. Parhaimpia alueita ovat kivikkoiset mäenrinteet, joissa kasvaa nuoria pajupensaita, putkikasveja yms. heinikosta selvästi ylöspistäviä korsia. Vierailijat ovat yleensä idästä leviämässä olevaa maura -alalajia. Maassamme on nähty yksilöitä myös Keski-Euroopasta. Laji on pesinyt meillä muutaman kerran. Pesä maassa heinien suojassa.