Laji: Mustapääkerttu!

Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 14-15 cm Paino: 15-25 g Parimäärä: 50 000-80 000

Tuntomerkit: Erehtymättömän helppo tuntea koiraan mustasta ja naaraan kaakaonruskeasta ”lakista”. Sitä on vain aika vaikea saada näkyviin lehtiviidakon keskeltä.

Ääni: Kauniit huiluvihellykset erottavat laulajan lehto- ja kirjokertusta. ”Sätkivä” kutsuääni muistuttaa hyvin paljon hernekerttua ja lehtokerttua.

Elinympäristö ja levinneisyys: Mustapääkerttu on vaatelias laji, jolle kelpaa vain rehevästi rehottava runsaslajinen lehto. Lintu voi viihtyä myös esim. ojan varressa, jossa kasvaa tervaleppiä ja saniaisia. Pesa on lähellä maata saniaisessa tai jossain muussa pienessä kasvituppaassa.

Muutto ja levinneisyys: Suurin osa mustapääkertuista lentää syyskuussa talveksi kauas Lähi-itään tai Välimerenmaihin. Muutamia uskaliaimpia voi yrittää talvehtimistakin marjojen ja ruokintapaikan antimien turvin. Palaa pesimään touko-kesäkuussa. Mustapaakerttu on erikoisesti liikehtivä laji, koska niitä tavataan syksyisin pihlajan marjoja ahmimasta pesimäalueen pohjoispuoleltakin. Pieneksi linnuksi se on erikoisen perso pihlajanmarjoille. Pesimalevinneisyyden pohjoisraja kulkee Raahe-Joensuu linjan tietämillä.