Laji: Mustakurrku-uikku

Lahko: Uikkulinnut (Podicipediformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 32-38 cm Paino: 400-700 g Parimäärä: 2 500-5000

Tuntomerkit: Erikoistunnus on päänsivun koreat kullankeltaiset koristeviuhkat. Mustakurkku-uikku on pieni uikkulintu, jota ei voi värien puolesta luulla muuksi. Se ul vedessa kevyenä kuin korkki. Lennossa sitä näkee harvoin. Lentoonlähtö onkin uikkujen tapaan vaivalloista.

Ääni: Väräjävä soidinliverrys on helppo tunnistaa. Sillä on myös pikku-uikkumainen nopeutuva trillisarja. Joskus se voi ”naksahdella”

Elinympäristö ja pesintä: Rehevien, osittain umpeen kasvavien pienten järvien ja lampien pesimälintu. Lajia pesii myös rehevissä tekoallikoissa sekä meren ja suurten järvien lahdelmissa. Vesikasveista rakennettu pesä on veden ilmakasvuston suojassa. Pesä on kelluva, mutta useimmiten pohjaan tukeutuva lautta.

Muutto ja levinneisyys: Mustakurkku-uikku muuttaa paaosin elokuussa Länsi-Euroopan rannikolle ja palaa toukokuussa. Muuttajia voi tavata harvalukuisesti levähtelemässä rehevien vesien rantamilla Kannan vaihtelut ovat suuria. Pesii noin Tornio Joensuu linjan länsi- ja eteläpuolella.