Laji: Musta- eli korpipäästäinen

Tuntomerkit: Mustapaastäinen on metsäpäästäistä rotevampi. Selkäpuoli on tummanruskea tai miltei musta kuten talvipukuisella metsäpäästäiselläkin. Koon ohella tärkein tuntomerkki on vatsan tummanharmaa tai -ruskea väri.

Elinympäristö ja levinneisyys: Mustapäästäinen viihtyy rehevissä lehdoissa ja korvissa sekä runsasheinäisillä hakkioilla, niityillä ynnä pakettipelloilla maan keskiosissa varmimmin. Levinneisyys on vielä vaillinaisesti tutkittu.

Lisääntyminen: Naaraat ovat yksinhuoltajia. Ne synnyttävät kesän kuluessa 1-3 katrasta, joissa poikasmäärä vaihtelee 3-10. Pennut itsenäistyvät noin kolmen viikon imetysajan jälkeen, mutta sukukypsiksi ne tulevat yleensä vasta seuraavana keväänä.

Jäljet ja jätökset: Talvihangella näkyy usein lyhyitä jälkijonoja, jolloin eläin on noussut puun tyveltä, taivaltanut kotvan ja palannut lumenalaiseen valtakuntaansa. Liikehdintä on tapahtunut juosten tai lyhyin parihypyin. Jotos ei juurikaan eroa metsämyyrän jäljistä. Eri päästäislajien määritys jälkien perusteella on mahdotonta.

Mukava tietää: Takavuosien neuvostoliittolaiset tutkijat saattoivat toisistaan tietämättä antaa samalle lajille eri nimen. Tämä heijastui Suomeenkin, kun kaksi eri tutkijaamme ratkoi musta-eli korpipäästäisen taustaa. Meillä lajin ensiksi löytänyt tutkija nimitti sen mustapaastaiseksi.