Laji: Metso!

Parimäärä: 50 000-100 000

Tuntomerkit: Koiras on helppo tuntea valtavan koon ja tumman puvun perusteella. Naaras on hyvin kirjava. Sillä on rintamuksessa ja pyrstössä kauniin punaruskeaa väriä. Paras erottava tuntomerkki naarasteerestä on koppelon punaruskea väri ja pyöreä pyrstön kärki. Metso nousee metsässä ilmaan voimakkaasti rymistellen. Pakomatka maasta on n. 25-60 metriä. Koiraat hakoavat männyn neulasia joskus näkyvästi puunlatvassa istuen. Naaraat nousevat puidenlatvoihin harvemmin, yleensä vain kevätsoitimen aikaan

Ääni: Soidinääni on erikoista näppäilyä ja hiontaa. Rymistelee siivillään voimakkaasti soitimeen kuuluvissa ilmahypyissä. Naaras kotkottaa hyvin matalalla äänellä.

Elinympäristö ja pesintä: Mäntyvaltaisten havu- ja sekametsien ”homenokka”. Vaihtaa hieman elinympäristöä vuodenaikojen mukaan. Kesällä metso hakee ravintoa monenlaisista metsistä. Talvella iäkkäät hidaskasvuiset kangas- ja rämemänniköt ovat ruuan suhteen parhaita elinympäristöjä. Pesä on usein maassa makaavan tai pystypuun suojassa. Se on vain vaatimaton pieni syvennys maassa.

Muutto ja levinneisyys: Paikkalintu. Joinakin vuosina voivat nuoret linnut vaeltaa pieniä matkoja. ”Päälaelta” ja ”käsivarresta” metsoa ei tavata. Myös paikoin etelärannikolla se on harvinainen nähtävyys.

Mukava tietää: Keski-Suomen maakuntalintu. Riistalintu.