Laji: Metsäsopuli!

Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Ruumis 60-110 mm, häntä 10-20 mm Paino: 10-40 g

Tuntomerkit: Metsäsopuli on tumman siniharmaa, vain takaselkää sävyttää ruosteenruskea laikku. Tuntomerkeistä tärkeä on 20 mm:n mittainen töpöhäntä.

Elinympäristö ja levinneisyys: Metsäsopulin mieliympäristöä ovat sammaleiset havumetsät ja isovarpuiset rämeet. Eteläisiä rannikkovyohykkeitä ja Tunturi-Lappia lukuun ottamatta sitä esiintyy koko maassa.

Lisääntyminen: Metsäsopulilla lisääntyminen painottuu kesän lumettomaan kauteen, mutta otollisissa oloissa poikasia voi syntyä talvellakin. Kesän aikana naaraat synnyttävät 3-5 pesuetta, joissa poikasmäärät vaihtelevat yleensä 3-8. Useimmiten keväällä syntyneet yksilöt saavuttavat sukukypsyyden jo ensimmäisenä elinkesanaan

Jäljet ja jätökset: Selvärajaiset syönnöslaikut sammalmatossa, joissa vihreät latvaosat on järjestelmällisesti katkottu.

Mukava tietää: Aika ajoittain kannan runsastuessa tekee vaelluksia uusille asuma-alueille. Silloin niitä voi löytää hukkuneina suurempien vesistöjen rantavesiltä. Valtaosa kaikista pikkumyyristä elää vain yhden talven yli eli käytännössä enintään puolitoistavuotiaaksi.