Laji: Metsähiiri!

Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: Ruumis 65-135 mm, häntä 60-135 mm Paino: 10-50 g

Tuntomerkit: Selkä ja kyljet kellanruskeat, nuorilla yksilöillä harmaat. Vatsa valkea, ja väriraja kyljillä terävä. Korvalehdet ja silmät huomiota herättävän suuret. Häntä pitkä, noin ruumiin mittainen tai vähän pitempi.

Elinympäristö ja levinneisyys: Kesäisin metsähiiri elaa tuoreissa metsissä, niityillä, pelloilla sekä puutarhoissa. Se esiintyy eteläisessä Suomessa summittain Vaasan korkeudelle.

Lisääntyminen: Talveksi enin osa metsähiiristä hakeutuu ulko- ja asuinrakennuksiin. Kesäaikana naaraat synnyttävät luonnossa 2-4 pesuetta, joissa poikasia 2-8. Rakennuksissa asuvat eläimet voivat lisääntyä myös talvella.

Jäljet ja jätökset: Hangella voi näkyä suhteellisen pitkien loikkien hyppykuvioita, jossa välillä voi nähdä sivulle lyödyn pitkän hännän jäljen.

Mukava tietää: Kesän luonnossa viettäneet metsähiiret saattavat syksyllä vaeltaa jopa kilometrisiä taipaleita hakeutuessaan talveksi rakennusten suojaan. Rotat vaeltavat vielä pitempiä matkoja ja voivat puronvarsia seuraillessaan päätyä syvälle erämaahan.