Laji: Merisirri!

Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 20-22 cm Siipiväli: 40-46 cm Parimäärä: 5-20

Tuntomerkit: Lyhytkaulaisena lintu vaikuttaa palleromaiselta. Tukeva nokka on tyvestä oranssi sekä vähän alas kaartuva. Jalat ovat lyhyet, kellanruskean vihertävät. Merisirri on sirreistämme tummin, yleisväri on kivenharmaa. Ihmistä kohtaan se on luottavainen. Lennossa huomio kiinnittyy pyrstön valkoisiin reunuksiin.

Ääni: ”Vytt” tai ”Vit”, usein myös läpitunkevampi kaksiosainen ”viit-it” ovat sen lentoääniä. Soidinlentoäänet ovat virinäsarjoja, joita se ääntelee liidellessään alas muutamien kymmenien metrien korkeudelta. Varoitus on ”hykyttävästi” naurava sarja.

Elinympäristö ja pesintä Merisirri on Suomessa vain ”käsivarren” tundran asukas. Se pesii ylängöillä olevien pienten vesien pistomassa karussa kivikkomaisemassa. Pesä on maassa avoimena.

Muutto ja levinneisyys: Talvikuukaudet merisirri viettää lta- ja Pohjanmeren kivikkoisilla rannoilla. Leutoina vuosina osa jää talvehtimaan Ahvenanmaan ulkosaaristoon. Poismuuttajat lähtevät meiltä etupäässä loka-marraskuussa. Kevätmuuttajia nähdaan rannikoilla huhtikuun loppupuolella ja toukokuun alussa. Ne palaavat pesimäpaikoilleen vasta toukokuun ja kesäkuun vaihteessa. Pesii meillä vain ”käsivarren” pohjoisimmassa osassa.