Laji: Merimetso!

Lahko: Pelikaanilinnut (Pelecaniformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 90-100 cm Siipiväli: 130-160 cm

Tuntomerkit: Iso, musta vesilintu, jolla on kapea väkäkärkinen nokka. Nuoren yksilön hyvä tuntomerkki on vaalea vatsa. Lentävä lintu on pitkänomainen. Siiveniskut ovat hitaita. Merimetso ui selkä vilkkuen hyvin syvällä. Se on mainio sukeltaja, joka tavoittaa kalan vauhdilla. Kalastelun jälkeen lintu kuivattelee siipiään tuulta vasten.

Ääni: Meillä ohimuuttavat linnut ovat äänettömiä. Pesimäpaikoilla ne korisevat.

Esiintyminen: Merimetso pesii yleisenä Jäämeren rantamilla. Suomenlahden itäperukassa, Venäjän puolella pesii eristäytynyt yhdyskunta. Jäämeren rantamilla pesiviä lintuja nähdään meillä melko usein Pohjanlahden merialueella, harvoin sisämaan vesillä. Merimetsot kulkevat talvi ja pesimäalueen väliä keväin ja syksyin. Suurin osa linnuista talvehtii Länsi-Euroopan rannikolla. Joitakin yksilöitä voi jättäytyä myös Suomeen. Kesäajan linnut ovat lähinnä vaaleavatsaisia nuoria.

Mukava tietää: Merimetsohavainnot ovat runsastuneet maassamme viime vuosina. Jonkun aikaa saa kuitenkin ehkä vielä odottaa lajin ensimmäistä pesintää Suomessa.