Laji: Mehiläishaukka!

Pituus: 50-58 cm Siipiväli: 120-140 cm Parimäärä: 5 000-10000

Tuntomerkit: Höyhenpuvun alapuolen väri vaihtelee vaaleasta tummaan. Vatsassa on normaalisti leveä tumma poikkijuovitus. Silmien väri on keltainen. Lentokuvan erikoistuntomerkki on pieni pää ja kapea kaula. Siivet ja pyrstö ovat melko pitkiä. Linnun näkee useimmiten kaartelemassa korkeuksissa puidenlatvain yllä. Joskus se istua kököttää puunlatvassa tai ladon katolla.

Ääni: Parhaimmin mehiläishaukat tuntee äänistä. Yleensä linnut ovat kuitenkin hiljaa. Naaraan pitkän, surullisen nokkahuiluvihellyksen voi sekoittaa oravan kiima ääneen. Koiras käyttää soidinaanenä suruvoittoista, kaksiosaista lyhyempää vihellystä.

Elinympäristö ja pesintä: Lehti- ja kuusivaltaisten sekametsien pesimälintu. Mehiläishaukka saalistelee kaikenlaisissa maisemissa. Sen risupesä on useimmiten kuusessa, n. puolipuun korkeudella. Pesä on koristeltu lehtipuun tuoreilla oksilla.

Muutto ja levinneisyys: Muuttaa elo-syyskuussa talveksi trooppiseen Afrikkaan. Palaa toukokuussa. Erikoista on se, että nuoret linnut jäävät ensimmäiseksi pesimäkaudeksi talvehtimisalueille vahvistumaan ja palaavat meille vasta toisena keväänä. Muuttomatkalaisia voi nähdä lentelemässä lähes missä tahansa. Mehiläishaukka pesii etelästä noin Rovaniemen korkeudelle saakka.