Laji: Luotokirvinen!

Paino: 22-27 g Parimäärä: 1 500-2 000

Tuntomerkit: Parhaimpia eroja muihin kirvisiin on tumman kallionharmaa yleisväri sekä vahva ja tumma nokka. Jalat ovat yleensä vanhoilla linnuilla tummat. Luotokirvinen lentaa soraviivaisemmin kuin niittykirvinen. Hyvästä suojavaristaan huolimatta lintu on helppo havaita, koska se hyppää tuon tuostakin tähystämään kivilohkareen huipulle.

Aani: Laulusae on lyhyt ja karheasointinen. Lintu tekee matalan laululennon. Lentoääni on heikosti sirahtava vinkaisu ja varoitus itsepintainen titsitys kuten muillakin kirvisillä. On hyvä muistaa, että luotokirvinen laulelee vain varsin rajoittuneessa elinympäristössä.

Elinympäristö ja levinneisyys: Luotokirvinen on uloimpien puuttomien tai vähäpuisten, kallioisten merenluotojen asukas. Elinpiiri on sitä parempi kuta enemmän rannoilla on rakkoleväkasoja. Pesä on kivilohkareiden suojassa.

Muutto ja levinneisyys: Linnun talvialueet ovat Länsi-Euroopan rannikkoalueilla. Leutoina talvina myös Ahvenanmaan rantamilla. Syysmuutto on syyskuussa ja paluumuutto huhtikuussa ja toukokuun alkupuolella. Muuttomatkoilla sitä voi tavata harvinaisena karuilla merenrannoilla sekä hyvin harvinaisena sisämaan vesistöjen rannoilla Luotokirvinen pesii eteläiseltä rannikkoalueelta noin Kokkolan korkeudelle saakka.