Laji: Lumikko!

puhtaanvalkoinen. Lumikko on liikkeellä useimmiten hämärissä ja yöllä, mutta monasti se lähtee pyyntiretkilleen päivälläkin. Talvella se viettää suuren osan ajastaan lumen alla.

Ääni: Varoitus ääni hyvin itsepintaista ”sylkevää” tirskahtelua.

Elinympäristö ja levinneisyys: Kannat noudattelevat pikkujyrsijöiden kannanvaihteluita. Lumikko elää koko maata ja samanlaisissa ympäristöissä kuin kärppä, mutta on kärppaa yleisempi asutuksen piirissä. Suosii rakennusten alustoja, kivilouhikoita ja ojien pientareita.

Lisääntyminen: Kiima-aika on keväällä, mutta hyväkuntoisimmilla uudestaan kesällä ja synnyttävät toisen pentueen. Keväällä syntyneet naaraspennutkin voivat tulla kesällä sukukypsiksi ja synnyttää. Tavallisesti kivikasassa tai rakennuksen alla olevassa pesässä pentuja hyörii 3-6, joskus enemmänkin.

Jäljet ja jätökset: Lumikko liikkuu loikkaamalla. Loikkien pituudet ovat 15-50 cm. Ponnistuskohtaan jää takajalkojen rinnakkaiset jäljet. Hyvällä onnella voi maastosta löytää lumikon pieniä ulostekasoja. Lumen aikaan löytyy lumikon lumitunnelin aukkoja.

Mukava tietää: Lumikko on maailman pienin petoeläin. Näätäeläimistä useimmat ovat nopeita ja voimakkaita saalistajia, jotka pystyvät tappamaan jopa itseään kookkaampia eläimiä. Tappaessaan saaliinsa näätäeläimet pyrkivät puremaan sitä ruumiin arimpaan kohtaan, niskaan.