Laji: Luhtakerttunen!

Heimo: Kertut (Sylviidae) Lahko: Varpuslinnut (Passeriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituu: 13 cm Paino: 10-16g Parimäärä: 4000-6000

Tuntomerkit: Vaikeasti erotettavissa viita- ja rytikerttusesta. Varmimmin sen erottaa luonnonoloissa viitakerttusesta punertavien jalkojen ja rytikerttusesta myös yläpuolelta erottuvan valkean silmärenkaan perusteella.

Aani: Matkijana ja laulajana oikea suupaltti. Lajin erottaa lähes samanlaisessa elinpiirissä laulavasta viitakerttusesta suurien rytmivaihteluiden ja runsaiden matkintojen ansiosta. Luhtakerttusen laulu kuuluu useimmiten matalalta vadelmikosta. Viitakerttunen laulaa puolestaan korkeammalta pensaasta tai puusta.

Elinympäristö ja pesintä: Pesii vadelmien, nokkosten, mesiangervojen ja erilaisten pensaiden sekaisissa viidoissa. Pesä lähellä maata.

Muutto ja levinneisyys: Talvehtii Itä- ja Etelä-Afrikassa. Lähtee heinä. elokuussa ja palaa toukokuussa. Muuttomatkalaisen voi kohdata harvinaisena joltakin pensaikkomaalta. Pesii n. Iisalmen korkeudelle saakka.