Laji: Lehtopöllö!

Siipiväli: 95-105 cm Parimäärä: 1 500-2 000

Tuntomerkit: ”Suttuisen” naaman keskellä on musta, pysty otsajuova. Kiikarilla katsoessa huomaa vatsan pitkittäisviiruissa niitä katkaisevia poikkiraitoja. Lehtopöllö on aito yön lintu ja sitä näkee päivisin hyvin harvoin. Mustat silmät ovat vain kahdella meikäläisellä pöllöllä, lehtoja viirupöllöllä.

Ääni: Soidinhuuto on erikoinen ja vielä pelottavakin. Korkea huu, sitten tauko ja värajavää huutoa. Lintu voi myös parkua. ”Kievit” tai ”uek” -huudot ovat muulloinkin kuin soidinaikaan hyvä tuntomerkki.

Elinympäristö ja pesintä: Vanhapuisten kartanoiden ja puistojen sekä vanhojen rantametsien lintu. Sille kelpaa pesimäpaikaksi myös vanha pellonlaitametsä tai erämaan rehevä aarniometsätilkku. Pesä on puunkolossa esim. pöntössä tai vanhassa palokärjen pesäkolossa.

Muutto ja levinneisyys: Vanhat yksilöt ovat aitoja paikkalintuja, nuoret vaeltavat syksyllä lyhyitä matkoja. Lehtopöllo joutuu oisin aika usein auton törmäämäksi. Laji pesii aika yhtenäisesti etelästä Vaasa-Joensuu korkeudelle saakka. Pohjoisempana vain siellä täällä, lähinnä rannikkoseudulla.

Mukava tietää: Rakenna pesäpönttö ja ripusta se hämyiseen vanhaan sekametsään. Pöntön mitat: Lentoaukko 13 cm, sisähalkaisija 25 cm, sisäkorkeus 60 cm.