Laji: Lehtokurppa!

kirjava. Erikoistunnuksena on päälaen poikkiraidoitus. Suuret silmät ovat keskellä päätä. Pitkä vahva keppinokka. Lehtokurppa ”pamahtaa” säikähdyttävästi lentoon vain muutaman metrin paasta. Koiras lentaa illasta toiseen useita kilometrejä pitkää soidinlenkkiä. Joskus lentoon yhtyy myös naaras tai toinen koiras.

Ääni: Soidinääni on kurnuttava ja sen perään kuuluu hauska terävä kirskaus. Useamman yksilön ollessa lennossa kuuluu tiheaan kiihtyneitä vingahduksia. Lentoon lähtevä lehtokurppa voi päästää rääkäisyn.

Elinympäristö ja pesintä: Lehtokurppa on tuorepohjaisten lehti-ja sekametsien pesimälintu. Se pesii myös kosteissa ryteikkoisissä havumetsissä. Useimmiten elinpiiriin sisältyy vesistöjen rantamia. Tulvarantojen muhevat lehtipuuvaltaiset peltotilkkujen kirjavoimat metsät ovat sen suosiossa. Elinpiiri on usein kilometrejä pitkä. Pesä sijaitsee risukkoisessa metsässä pienen suojan alla tai sen vierellä. Itse pesä on avoin kuoppa maassa.

Muutto ja levinneisyys: Talviasuinsijat ovat Länsi-Euroopassa ja Välimerenmaissa. Poismuutto tapahtuu syys-lokakuussa ja paluu huhtikuussa. Muuttomatkalainen voi räpsähtää lentoon metsän laitapellolta tai yllättävästäkin paikasta kuten puutarhapensaan viereltä. Lehtokurppa on yömuuttaja, joten sen näkee muuttolennossa hyvin harvoin. Pesii etelästä alkaen n. Rovaniemen korkeudelle.

Mukava tietää: Riistalintu.