Laji: Lehtokerttu!

Pituus: 14-15 cm Paino: 16-25 g Parimäärä: 1-2 milj.

Tuntomerkit: Lehtokerttu on kauempaa katseltuna kokonaan vaatimattoman tasaisen harmaa. Hyvissä oloissa tai kiikarilla näkee kaulansivulla siniharmaata väriä. Linnulta puuttuu monen kertun tyypillinen vaalea silmäkulmajuova.

Ääni: Iloinen ja miellyttävä tasapaksu lavertelu kuuluu vaihtelevan mittaisina jaksoina. Värajavä ”vätkytys” on varoitusaani ja sen oppii erottamaan aika helposti muista kertuista. Heikko ”vät” -kutsuääni on yleensä hyvin vähän käytössä.

Elinympäristö ja pesintä: Lehtokerttu on lehtimetsien lintu. Se viihtyy parhaiten metsän laitamilla, jossa on etupäässä lehtipuita, pajupensaita ja tiheää korsikasvustoa. Tällaisia löytyy useimmiten vesistojen ja peltojen laidoilta. Kuloheinistä rakennettu pesä on useimmiten korsikasvien varassa lähellä maata, risukasassa tai tiheässä pajupensaassa. Koiraiden soidinpesät ovat yleensä pajupensaissa.

Muutto ja levinneisyys: Lehtokerttu muuttaa elo-syyskuussa trooppiseen Afrikkaan ja palaa toukokuun lopulla tai kesäkuun alkupuolella. Laji on muuttoaikoina huomaamaton, vaikka se on hyvin runsas. Sakeissa lehtipuissa ja pensaissa puikkelehtivia lintuja ei hevin huomaa. Pesii etelästä n. Sodankylän korkeudelle asti.