Laji: Laulurastas!

Paino: 65-85 g Parimäärä: 1-1,3 milj.

Tuntomerkit: Nuolenpääkuviolliset täplät mahan puolella sekä punaisen värin puuttuminen kyljistä erottaa laulurastaan paljolti samannäköisestä punakylkirastaasta. Pyöreä silmä erottuu päässä selvästi. Lintu hyppii maassa ja penkoo nokallaan lehtikariketta monen muun rastaslinnun tapaan. Ihmisen lähestyessä se pakenee nopeasti lentäen metsän kätköihin.

Ääni: Laulun paras tuntomerkki on aiheiden toistelut. Samoja ”sanoja” tulee peräkkäin kahdesta kuuteen kertaan, yksilöstä riippuen. Kutsuääni on hyvin korkea tiksaus. Se on verraton tuntomerkki punakylkirastaan vastaavaan pitkään ”si” ääneen verrattuna. Usein laulurastas hermostuneena päästää myös voimakkaan ja salaperäisesti helisevän aanisarjan.

Elinympäristö ja pesintä: Laulurastas on havumetsän lintu, mutta sille kelpaa pesimäympäristöksi havupuuvoittoinen sekametsäkin. Pesä on kuusessa usein metrin parin korkeudella. Pesän lintu vuoraa sisältä lahopuulla kauniin sileäksi maljaksi.

Muutto ja levinneisyys: Laulurastas talvehtii Länsi- ja Etelä-Euroopassa. Muuttoaikaan syys-lokakuussa se kulkee pihlajissa marjansyönnissä. Kevätmuutolla huhtikuussa, Lapissa vasta toukokuun alkupuolella se tulee ruokailemaan pihanurmikoille tai marjapensaiden alle. Pesii koko maassa.