Laji: Lapintiira!

Ääni: Lapintiiran erottaa hyvin kalatiirasta varoituksen perusteella. Se on yksitavuinen ”triieer”. Soidinäänet ovat hyvin korkeita ja kireän pirtsakoita kitinoitä ja räkätyksiä. Tarkkakorvainen erottaa kalatiirasta nämäkin äänet.

Elinympäristö ja pesintä: Lapintiira on omimmillaan meren ulkosaaristossa, mutta mantereenkin hyvät avoimet kivikko- ja hiekkarannat ovat asuttuja. Oma kanta on Pohjois-Suomen sisämaassa avointen, karujen ja kirkasvetisten järvien ja lampien rantamilla. Pesä on avoimesti pienessä kolossa, laakealla kivellä, roskakentällä tai hiekalla.

Muutto ja levinneisyys: Talvehtii Afrikan eteläkärjessä ja Etelämantereen ahtojäävyöhykkeellä. Syysmuutto kestää heinäkuun loppupuolelta syyskuun loppuun. Paluumuutto toukokuussa, mutta pohjoisimmat saapuvat pesimäpaikoille vasta kesäkuun alussa. Muuttajia näkee etenkin meren rannoilla ja saarilla. Etelä-Suomen sisämaassa lintu on kuitenkin harvinainen ilmestys. Pesii koko rannikkoalueellamme sekä Oulu-Kuusamo linjan pohjoispuolella.

Mukava tietää: Maailman pitkämatkaisin muuttolintu. Vielä Suomea pohjoisempanakin pesivät lapintiirat lentää huiskivat Euroopan ja Afrikan länsirannikkoa myöten aina Afrikan eteläkärkeen saakka. Osa lentää jopa Etelämantereen reunaosille asti. Yhdensuuntainen matka on meidän lapintiiroilla huikeat 17 000 kilometriä. Pitkäikäisimpiä lintujamme. Rengaslöytö todistaa lapintiiran eläneen 29 -Vuotiaaksi.