Laji: Lapinsirri!

Soidinlentoa lapinsirri lentää värajavin siivin paikasta toiseen. Joskus lintu on paikallaan räpyttäen siipiään tai sirisee istuen tolpan nokassa.

Ääni: Soidinääni on yhtäjaksoinen ylösalas nouseva ja laskeva, joskus pitkäänkin kuuluva, tiu un tai herätyskellon ääntä muistuttava ”hilisevä” sirinä. Kutsuääni, jota kuulee usein myös muuttoparvista, on lyhyt hilinä. Poikasiaan lapinsirri varoittaa sameasti surahdellen.

Elinympäristö ja pesintä: Lapinsirri pesii mieluiten alavilla merenrannoilla. Pesimäalueita voivat olla myös luotojen, järvien ja jokien niukkaruohoiset rantakentät, joissa on runsaasti matalia Lätäköitä ja liejukoita. Kuivahkot hiekkarannat voivat myös kelvata. Pohjois-Lapissa palsasuot ovat pesimäympäristönä tykättyjä. Pesä on lakastuvien heinien suojassa.

Muutto ja levinneisyys: Lapinsirri muuttaa elokuussa Välimeren itäosiin ja trooppiseen Afrikkaan. Palaa pesimäpaikoille toukokuussa ja kesäkuun alkupuolella. Muuttajia piipahtelee pesimäalueen eteläpuolen niukkakasvuisilla tulvarannoilla ja muilla lieterannoilla sekä maankäsittelypaikoilla, satamissa ym. Pesii Kokkola-Tornio välisellä rannikkoalueella.

Mukava tietää: Lajin taantumista on tapahtunut varsinkin Perämeren kannassa. Pesimätavat ovat erikoiset. Naaras munii munapesyeen

ensin koiraalle ja sitten itselle haudottavaksi. Joskus naaras voi olla myös moniavioinen. Silloin se munii munapesyeen ensin kahdelle koiraalle ja sitten vasta itselleen.