Laji: Lapinsirkku!

Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 17 cm Paino: Noin 25 g Parimäärä: 20 000-60 000

Tuntomerkit: Koiraalla laajalti musta pää ja kaula. Molempien sukupuolten erikoistuntomerkki on punaruskea niska ja kellertävä nokka. Pesimäpaikoilla varsin näkyvä lintu, koska istuskelee mielellään avoimesti tunturikoivuissa. Suorittaa n. 25 metrin korkuisia laululentoja.

Aäni: Laulaa ryhmälaulantaa muuttoparvissa. Pesintäpaikoilla lapinsirkun suruvoittoinen, kaunis laulu tunturipuron solinan säestämä on todella herkkää kuultavaa. Varoitusääni on haikea vihellys. Lapinsirkun kaikille äänille on tyypillistä haikeus ja surumielisyys.

Elinympäristö ja pesintä: Tuntureiden soiden ja varpuja kasvavien nummien pesimälintu. Pesä mättäällä, varpujen suojassa.

Muutto ja levinneisyys: Muuttaa elo-syyskuussa Keski-Aasian aroille. Etenkin toukokuun alussa kevätparvet ruokailevat pelloilla. Kuin yhdestä käskystä parvi pirahtaa lentoon ja sitten se kiertelee pellon päällä aikansa ennen laskeutumistaan uudestaan ruokailupuuhiin. Hyvillä ruokapelloilla lapinsirkut keräävät energiaa jopa viikon päivät ennen kuin jatkavat matkaa. Syksyllä muuttavia lapinsirkkuja näkyy vähemmän. Pesimäalueen eteläraja on n. Ivalon korkeudella.