Laji: Lapinpöllö!

Parimäärä: 500-1500

Tuntomerkit: Harmaa yleisväri. Iso, rengaskiehkuroiden kuvioittama naama, jossa ”napottavat” suhteettoman pienet keltaiset silmät. Säpsähdyttävän majesteetillisen komea lento. Hitaassa lennossa pistävät silmään leveät siivet ja ”pölkyn” pää.

Ääni: Luonnostamme löytyy tuskin matalampaa ääntä. Kun puhkuvan sarjan on kerran kuullut, niin se jää varmasti mieleen. Lapinpollo ei ole kovin innokas ääntelijä, joten tätä salaperäistä aantä on aika harva päässyt kuulemaan. Sillä on monia muitakin ääniä, joista yleisimpiä ovat erilaiset ”vätkytykset”, naukaisut ja murahtelut

Elinympäristö ja pesintä: Vanhojen havu- ja sekametsien lintu. Pesä on vanhassa petolinnun pesässä tai paksun kannon paan syvennyksessä. Hätätilanteessa se on maassa.

Muutto ja levinneisyys: Paikkalintu. Nuoret ja osa vanhoista linnuista voivat lähteä ruokapulan takia vaeltamaan. Usein vaeltavat linnut asettuvat talveksi pikkunisäkkäitä kuhisevalle peltoalueelle. Tällaisen esiintymän läheisyyteen osa voi jäädä keväällä pesimaankin. Myyräkadon sattuessa voi tavata nälkään nääntymäisillään olevia kesyjä, joskus kuolleitakin lapinpöllöjä. Pesiin. Kokkola Joensuu linjan pohjoispuolella aina kuusen kasvurajalle saakka.

Mukava tietää: Pesällä lapinpöllö voi hyökätä vihaisesti ihmisen kimppuun. Kynsien repäisyt se kohdistaa päähän ja harteisiin.