Laji: Lampiviklo!

Alalahko: Kahlaajat (Charadrii) Lahko: Rantalinnut (Charadriiformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 22-25 cm Siipiväli: Noin 58 cm

Tuntomerkit: Liron kokoinen, mutta valkoviklon näköinen, siro kahlaaja. Parhaita tuntomerkkejä ovat pitkät hennot jalat ja suora, ohut tikkunokka, joka ohenee kärkeä kohti hyvin teräväksi. Vihreät koivet ylettyvät lennossa reilusti pyrstönkärjen yli. Laskeutuessaan lintu pitää siipiään hetken koholla, kuten jotkut muutkin kahlaajat. Seurallisena lajina se viihtyy hyvin muiden kahlaajien parvissa.

Ääni: Soidinlentoääni on nopeutuva trilli ja punajalkaviklomainen ”Wyky” -huutelu. Lentoääni on punajalkaviklomainen ”ky”. Rannalle istahtaessaan se voi aloittaa nopean ”ky-ky-kyl huutosarjan. Varoitus on kuten muillakin vikloilla hätäistä ”kilskettä”.

Esiintyminen: Laji suosii lintujärvien lampareita. Sitä tavataan myös erilaisilta kosteikoilta kuten esim. luhtaniityiltä ja lieterannoilta. Pesintä on todettu Suomessa muutaman kerran. Lampiviklo pesii Venäjän länsiosissa ja Keski-Aasiassa.

Mukava tietää: Lampiviklo on meillä uudistulokas. Vuoden 1957 jälkeen sitä on tavattu, mutta vasta 1970 luvulta alkaen useampia yksilöitä vuosittain.