Laji: Lahna!

Heimo: Särkikalat (Cyprinidae) Lahko: Karppikalat (Cypriniformes) Luokka: Luukalat (Osteichthyes) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 30-55 cm Paino 1-5 kg. Enintään 11 kg

Tuntomerkit: Litteänkorkea ja suureksi kasvava särkikala. Väri hopeinen, isompana muuttuu rusehtavaksi. Pasurista erottaa pienempien suomujen perusteella ja silmän pienuudesta kuonon pituuteen verrattuna. Pasurilla on suurempi silmä. Evissä ei ole punaista väriä.

Elinympäristö ja levinneisyys: Suosii kasvillisuutta. Parvet liikkuvat pääasiassa lähellä pohjaa. Vuodenaikaisia siirtymiä matalan ja syvän veden välillä, talvisin ovat syvemmissä vesissä. Lahnan voi tavata rannikkoalueellamme tai järvissä Sodankylän korkeudelle asti.

Lisääntyminen: Kutee lämpimään veteen, mäti ruovikkoon tai muualle kasvillisuuden sekaan. Erikoista on, että lahnat voivat kutea eri aikoihin, jopa kolmessa eri jaksossa. Ensimmäinen kutu alkaa kun veden lämpötila on noussut 12-15 asteeseen. Rytmi määräytyy eri vesistöjen mukaan.

Mukava tietää: Pyydetään jonkin verran verkoilla ja rysillä, kotitarpeeksi ja myös myyntiin. Tärkeä talouskala, joskin merkitys pienentynyt viime vuosikymmeninä.