Laji: Kyhmyhaahka!

Alaryhmä: Sukeltajasorsat Heimo: Sorsat (Anatidae) Lahko: Sorsalinnut (Anseriformes) Luokka: Linnut (Aves) Pääjakso: Selkäjänteiset (Chordata) Pituus: 48-60 cm Siipiväli: Noin 90 cm

Tuntomerkit: Keväällä koiraan tunnistaa helposti erikoisista pään väreistä. Nokka on korean punainen, pää on vaalean siniharmaa ja otsalla kellertävä kyhmy, Hyvä tuntomerkki on myös koiraan musta selkä. Naaras muistuttaa haahkanaarasta, mutta on punaruskeampi. Läheltä erottuu lyhyt nokka ja ”naurava” suupieli. Tästa ja sukupuolesta piittaamatta hyvä ympärivuotinen ero haahkaan verrattuna on lyhyt nokka ja pieni koko.

Ääni: Ääntely on meillä harvinaista.

Esiintyminen: Kyhmyhaahkat pesivät Pohjois-Euroopan ja Siperian arktisella ruohotundralla. Suurin osa linnuista talvehtii Barentsinmerellä, osa myös Itämerellä. Siellä talvikanta vahvistuu hitaasti ja kyhmyhaahkoja näkyy maassamme harvinaisena, jokavuotisena vierailijana. Havaintoja tulee koko rannikkoalueelta. Sisämaassa kyhmyhaahkat ovat erittäin harvinaisia. Kyhmyhaahkan voi kohdata lähinnä huhti-toukokuun vaihteessa tai loppusyksyllä, marraskuussa.