Laji: Kuukkeli!

Pituus: 28-30 cm Paino: 75-95 g Parimäärä: 40 000-70 000

Tuntomerkit: Erikoistuntomerkki on pyrstön ja siipien punaruskea väri. Kuukkeli lentaa höyhenpallon keveästi räpytellen ja liidellen puusta toiseen

Ääni: Kuukkelin äänet ovat hyvin monenlaisia kuten naukuvia vihellyksiä, rääkymistä ja napakasti napsahtavia kiljahduksia.

Elinympäristö ja pesintä: Havupuuvaltaisten vanhojen korpimetsien ”onnenlintu”. Pesäpaikaksi kuukkeli suosii matalahkoa kitukasvuista kuusikkoa. Elinpiiriin sisältyy usein myös pieniä hakkuu- ja suoaukeita sekä monenlaista muuta metsää. Risupesä on kuusessa n. puolenpuun korkeudella.

Muutto ja levinneisyys: Vanhat yksilöt ovat aitoja paikkalintuja. Nuoret hakevat syksyisin ja kevättalvella omaa elinpiiriaan muutaman sadan kilometrin säteellä. Kuukkeli löytää yleensä havumetsäalueella olevan talon ruokintapaikan. Uteliaana lintuna se käy usein tutkimassa retkeilijän evästyspuuhat.

Mukava tietää: Kainuun maakuntalintu. Pariliitto kestää läpi elämän. Kuukkelista on monenlaisia uskomuksia. Ehkä tunnetuin niistä on se, että sen pesän löytäminen tuottaa onnea.