Laji: Kuningaskalastaja!

Pituus: 16-17 cm Paino: 38-45 g Parimäärä: 5-30

Tuntomerkit: Räiskyvien väriensä vuoksi kuningaskalastaja on helpoimmin tunnistettavia lintujamme. Se istuskelee kalajahdissa kuivilla oksilla lähellä veden pintaa. Hetken kuluttua lintu lentää ”pirraa” pitkin veden pintaa toiseen tähystyspaikkaan.

Ääni: Vihlovan korkea ja usein kahdesti perājälkeen toistettu vinkaisu herättää yleensä huomiota. Lintu voi päästää myös itsepintaisen piipityksen. Koiras laulaa hiljaa visertäen.

Elinympäristö ja pesintä: Hiekkatörmäisten jokivarsien lintu. Kuningaskalastaja vaatii pesiäkseen pehmeän hiekka- tai savitörmän. Lintu kaivaa siihen jopa toista metriä pitkän pesätunnelin.

Muutto ja levinneisyys: Kuningaskalastaja olisi mielellään paikkalintu. Se joutuu yleensä lähtemään talvea pakoon vesien jäädyttyä. Osa talvehtii meillä auki pysyvien vesistöjen äärellä ja osa lentää lokamarraskuussa talvehtimaan keski- tai Länsi-Eurooppaan. Muuttajat palaavat takaisin huhtikuussa. Muuttomatkoilla olevia lintuja voi nähdä harvinaisena myös merien ja järvien rannoilla. Laji pesii eteläisimmässä Suomessa.

Mukava tietää: Meidän pieni pesimäkanta ei pääse kasvamaan suuren talvikuolleisuuden vuoksi.